Des de l'espai Newton de l'escola Fluvià aprofitem al màxim la sort de poder comptar amb un espai verd dins la nostra escola. Aquesta vegada hem pensat que estaria bé aprendre dels arbres que veiem cada dia i fer uns cartells explicant el que sabem de cada arbre i així compartir el nostre treball amb la resta de colles i amb les famílies.

Els infants de cicle mitjà es troben a l'espai de Newton amb una capsa on hi ha duplicades fotografies de les fulles de cada un dels nostres arbres. Totalment a l’atzar agafen una  fotografia. A continuació busquen qui del grup té la mateixa fulla i d’aquesta manera queden fetes les parelles que investigaran juntes tota la setmana. Ara, ja poden anar a l'espai natural i descobrir amb la foto de la fulla quin és l'arbre que els ha tocat investigar. Aquesta tasca no resulta fàcil per a tothom, ja que alguns dels arbres no tenen fulles en aquesta època de l’any. Un cop descobert de quin arbre és la fotografia, cal esbrinar el nom d’aquest amb l'ajuda del plànol de l'espai natural. Ara és el moment d'observar-lo detingudament i dibuixar-lo amb la màxima precisió. 

L'endemà a l'aula, les parelles de manera autònoma, agafen els portàtils i comencen a buscar informació a les pàgines web que tenen seleccionades, per tal de facilitar la recerca per la xarxa. A més a més, compten amb un qüestionari per descobrir les característiques dels diferents arbres. Un cop tenen el qüestionari omplert, fan un text amb tota la informació trobada.  També aprenen a buscar fotos, copiar-les  i enganxar-les per poder afegir una imatge ben bonica.

I ara, tothom que vulgui, podrà llegir en els cartells les característiques dels arbres de la nostra escola. 

Crec que conèixer els arbres de l’espai natural ens ajudarà a tenir-ne cura, respecte i estima. I un infant que coneix i cuida el seu entorn proper, també agafarà consciència de la importància de cuidar i respectar tot el nostre planeta.

 

Text
Anna Mensa [Mestra de l’Escola Fluvià]