El 8 de desembre es celebra el dia de la Immaculada Concepció i és festa nacional a Espanya. Aquesta festivitat té el seu origen en l'anomenat Miracle d'Empel, un succés esdevingut el 7 i 8 de desembre de 1585, arran del qual la Immaculada Concepció va ser proclamada patrona dels Terços espanyols i actual infanteria espanyola.

D'acord amb la tradició, el 7 de desembre de 1585, el Terç del Maestre de Camp Francisco Arias de Bobadilla (composta per uns cinc mil homes) combatia durant la Guerra dels Vuitanta Anys a l'illa de Bommel, situada entre els rius Mosa i Waal, bloquejada completament per l'esquadra de l'almirall Holak. La situació era desesperada per als Terços espanyols, doncs, a més de l'estrenyiment del cèrcol, calia sumar-li l'escassetat de queviures i robes seques.

El cap enemic va proposar llavors una rendició honrosa però la resposta espanyola va ser clara: «Els infants espanyols prefereixen la mort a la deshonra. Ja parlarem de capitulació després de morts ». Davant tal resposta, Holak va recórrer a un mètode fart utilitzat en aquest conflicte: obrir els dics dels rius per inundar el campament enemic. Aviat no va quedar més terra ferma que el montecillo d'Empel, on es van refugiar els soldats del Terç.

En aquest crític moment, d'acord amb la tradició, un soldat del Terç cavant una trinxera va ensopegar amb un objecte de fusta allí enterrat. Era una taula flamenca amb la imatge de la Immaculada Concepció.

Anunciat la troballa, van col·locar la imatge en un improvisat altar i el Maestre Bobadilla, considerant el fet com a senyal de la protecció divina, va instar els seus soldats a lluitar encomanant-se a la Verge Immaculada:

Aquest tresor tan ric que van descobrir sota la terra va ser un diví nunci del bé, que per intercessió de la Mare de Déu, esperaven en el seu beneït dia.

Segons indica l'esmentada tradició, un vent completament inusual i intensament fred es va deslligar aquella nit, gelant les aigües del riu Mosa. Els espanyols, marxant sobre el gel, van atacar per sorpresa a l'escaire enemiga a l'alba del dia 8 de desembre i van obtenir una victòria tan completa que l'almirall Holak va arribar a dir: «Tal sembla que Déu és espanyol en obrar, per a mi, tan gran miracle ».

Aquell mateix dia, entre crits de joia i aclamacions, la Immaculada Concepció és proclamada patrona dels Terços de Flandes i Itàlia.

La butlla papal

No obstant això, aquest patronatge es consolidaria tres-cents anys després, després que la butlla Ineffabilis Deus del 8 de desembre de 1854 proclamés com a dogma de fe catòlica la Concepció Immaculada de la Verge Santíssima. El 12 de novembre de 1892, a sol·licitud de l'Inspector de l'Arma d'Infanteria de l'Exèrcit de Terra d'Espanya, per reial ordre de la Reina Regent donya Maria Cristina d'Habsburg, es '' declara Patrona de l'Arma d'Infanteria a la Mare de Puríssima i Immaculada Concepció ''.
Disfruta-la!